bild

Osteopaten på Brydes i Vellinge

Osteopaten som arbetar på kliniken är Torbjörn Bryde (fd Mårtensson), som gått sin utbildning vid International Academy of Osteopathy. Torbjörn är fd elitidrottare och är svensk mästare på 100 meter år 1997 och 2000. Han har deltagit vid Olympiska spelen i Atlanta 1996 i Sveriges stafettlag på 4x100 meter där laget blev 5:a i finalen. Torbjörn har under åren bl.a arbetat med flera elitidrottare inom olika idrotter.


Torbjörn har behandlat klienter sedan 1993.

Torbjörn är medlem i Svenska Osteopatförbundet vilket försäkrar att han gått godkända utbildningar och innehar försäkringar.

Vår klinik ligger i fantastiska lokaler i centrala Vellinge, 15 minuter från Malmö, 10 minuter från Trelleborg, 5 minuter från Höllviken.

Här finns alltid en gratis parkeringsplats till dig =)

bild

Vad kostar det?

Första besöket ca 45 minuter : 750 kr
Återbesök ca 30 minuter : 640 kr


Inklusive 25% moms

Ej avbokad tid 24 timmar före avtalad tid debiteras full avgift.


Besöken kan ibland vara kortare beroende på dina problem och skadors omfattning.

"Kroppen kan läka sig själv!"

"The magic is not in the medicine but in the patient´s body - in the vis madicatrix naturae, the recuperative or self-corrective energy of nature. What osteopathic treatment does is to stimulate natural functions or to remove what hinders them."
- Miracles, C.S Lewis 1940

bild

Vad är osteopati?

Hälsa är mer än frånvaro av sjukdom och inom osteopatin anser vi att hälsa och livskvalité påverkas både av kroppens funktion och vår omgivning och sammanhang. Människan är en helhet där allting samverkar och vår förmåga att hantera situationer och påfrestningar påverkar hur vi mår. Osteopatin har ett hälsofrämjande perspektiv och är, genom att fokusera på kroppens funktion och de faktorer som skapar hälsa, ett komplement till sjukvården.

Osteopati är en form av manuell medicin som innebär att man använder händerna som redskap i diagnos och behandling. Jag behandlar inte bara det område som gör ont utan försöker hitta de bakomliggande orsakerna till varför besvären har uppstått. Genom att förbättra funktionen påverkas bl.a cirkulationen, det lymfatiska systemet och nervsystemet så att kroppens självläkning kan fungera optimalt. Behandlingen sker utifrån varje persons individuella förutsättningar för att skapa det bästa möjliga utgångsläget för hälsa och välmående.

Grundfilosofi
Osteopatin vilar på fyra grundprinciper. Alla delar av kroppen fungerar på ett integrerat sätt och är beroende av varandra. Om funktionen i en del påverkas så måste resten av kroppen anpassa sig och kompensera för detta vilket kan leda till stelhet, inflammation, smärta och annan påverkan på hälsan. När kroppen är fri från restriktioner så fungerar kroppens självläkande förmåga som bäst. Grundprinciperna kan sammanfattas som:
- Människan är en enhet.
- Kroppen är självreglerande och självläkande.
- Kroppens struktur och funktion är beroende av varandra på alla nivåer.
- Rationell behandling baseras på dessa principer.

(texten ovan är citat från www.osteopatforbundet.se)

Historien kring osteopati

Osteopatin etablerades i mitten av 1800-talet av läkaren Andrew Taylor Still.
Dr. Still ville förbättra dåtidens medicinska system och studerade ingående människans anatomi (kroppens byggnad) och vad som upprätthåller hälsa. Hans arbete lade grunden till ett nytt medicinskt synsätt där människan ses som en helhet och det primära är att främja hälsan. Den första osteopatskolan, the American School of Osteopathy, öppnades 1892 i Kirksville, Missouri.
Osteopatin blev senare erkänd i alla amerikanska stater och osteopaterna är licensierade läkare med fullständigar rättigheter. Osteopatin har sedan vuxit och spridits över världen.

(text från www.osteopatforbundet.se)

bild

Vilka tekniker använder Torbjörn i sitt dagliga arbete?

Osteopatin är konsten att arbeta dvs känna och behandla med mina händer. Jag har utvecklat en otrolig finskänslighet och konst att undersöka och behandla med mina händer.

Innan jag behandlar så undersöker jag först dig. Jag ställer frågor kring dina besvär och din skada. Därefter gör jag en medicinsk bedömning om jag kan behandla dig.
Den osteopatiska undersökningen omfattar bedömning av hela kroppens funktioner i leder och muskler. Det är inte säkert ditt problem eller din smärta har sin orsak där du upplever den.

I min behandling använder jag mig utav flera olika behandlingstekniker:

HVLA manipulation (många känner igen dessa tekniker från kiropraktiken)

Mobilisering / artikulering (cirkulatoriska rörelser av leder för att främja cirkulation och ökad rörlighet.)

MET (Muscle Energy Technique, en teknik för att behandla leder, ledkapslar och muskler. Ger förbättrad rörlighet och normal ledfunktion)

PRT (Positional Release Technique, vi för den spända och överaktiva muskeln i ett förkortat läge där nervsystemet "nollställs". Detta ger optimal muskelfunktion)

Myofaciella tekniker (vi behandlar muskler och fascia där spänningar finns)

Cranio sacral terapi

Visceral mobilisering

Ytterligare behandlingsmetoder och verktyg

Som komplement arbetar jag även med en metod som heter Fascial Abrasion Technique vilket är ett speciellt behandlingsverktyg för att behandla framförallt mjukdelarna, fascian och musklerna. Denna metod har jag lärt mig från en känd kollega i USA som heter Andy Miller.

bild

Vad behandlar osteopat Torbjörn?

Jag har jobbat heltid sedan 1:e maj 1997.
Jag gör alltid en noggrann medicinsk bedömning av mina klienter. Om jag bedömer att ytterligare medicinska undersökning bör göras skickar jag till samarbetande läkare eller husläkare. Det kan vara önskemål om t.ex magnetröntgen eller lab prover.
Jag gör alltid en ortopedisk undersökning tillsammans med den osteopatiska undersökningen.

* Smärta i rörelseapparaten:
- Rygg (som ryggskott, diskbråck mm)
- Nacke (nackspärr, muskelsmärta mm)
- Axel/skuldra (inflammationer i senor,slemsäckar, AC led, frusen skuldra mm)
- Armbåge (tennisarm, golfarm, nervinklämningar)
- Hand (carpaltunnelsyndrom, lättare artrostumme mm)
- Bröstrygg (smärta mellan skulderbladen, revbenslåsningar mm)
- Ländrygg (låsningar, diskbuktningar/bråck, ischias)
- Höft (höftledssmärta, slemsäcksinflammation, seninflammation, trochanterit mm)
- Lår (muskelbristningar, muskelspänningar, kramper mm)
- Knä (menisksmärta, ledbandsskador, senskador, hopparknä, löparknä mm)
- Underben (benhinneinflammation, seninflammation mm)
- Fot (hälseneinflammation, hälsporre mm)

* Idrottsskador (vi är specialiserade i idrottsmedicin och idrottskador)
* Huvudvärk (migrän, spänningshuvudvärk mm)

Ring oss om du undrar över just dina besvär och smärtor!bild

Övriga råd för din hälsa

Utöver osteopatisk behandling så ger jag dig råd om träning/motion, kost, stress och livsstil. Alla faktorer som kan påverka att du mår bättre i ditt liv.

Vi på Brydes, med olika kompetenser men en gemensam grundsyn, vill skapa långa och bra relationer med våra klienter!

Välkommen att boka tid idag!